Italiaanse muziek door Vocaal Ensemble Zutphen.
Vocaal Ensemble Zutphen geeft op zondag 14 mei om 15.30 uur een concert in het 12e eeuwse kerkje De Oude Jan in Velp. Het kamerkoor met ca. 25 geoefende zangers, onder leiding van dirigent Iassen Raykov, bestaat sinds 1988.
Voor hun debuut in de Oude Jan brengen zij onder te titel “Dolce e amaro” een verrassend Italiaans programma. Met prachtige geestelijke en wereldlijke muziek uit verschillende tijden, rakend aan het thema “Zoet en bitter” in brede zin. Niet alleen oorlog en het smeken om vrede, maar ook “de zoete oorlog van het minnen”. Muziek van Monteverdi, Vivaldi en Rossini, maar ook van de twintigste-eeuwers Pizzetti en Dallapiccola.
Solistische medewerking wordt verleend door de mezzosopraan Marion Röber. De vorige Zutphense stadsdichter, Anna Wiersma, zal enkele poëtische intermezzi verzorgen. Dirigent Iassen Raykov zal het koor in enkele werken ook begeleiden op kistorgel en op piano.
Kaarten à € 12,50 zijn verkrijgbaar vóór aanvang van het concert aan de kerk, maar u kunt ze ook vooraf reserveren via de website www.vezutphen.nl. Daar is ook gedetailleerde informatie te vinden over het programma.
Toelichting op het programma
Dolce e amaro, een programma met een uitdagende titel en een verrassende opbouw. Italiaanse muziek uit verschillende tijden, rakend aan het thema “zoet en bitter” in brede zin. Niet alleen oorlog en het smeken om vrede maar ook “de zoete oorlog van het minnen” van aantrekken en afwijzen, het mannelijke en vrouwelijke.
Vocale medewerking wordt verleend door mezzosopraan Marion Röber. VEZ werkt in dit programma ook samen met Anna Wiersma, tot en met januari 2017 stadsdichter van Zutphen. Zij schreef speciaal voor dit programma poëtische “tussenspelen” op haar eigen manier: met vakmanschap, ingetogen humor, in vaste én vrije vorm, steeds er op uit om jong en oud te bereiken.
Het programma is opgebouwd met een knipoog naar de ”messe solennelle”: een feestelijke plechtige mis. We zingen de hoekdelen, Kyrie en Agnus Dei, uit Gioachino Rossini’s “Petite messe solennelle”. “Petite” is door Rossini (1792-1868) beslist ironisch bedoeld. Het programma bevat verder:
• Uit het beroemde Gloria van Vivaldi (1678-1741) “Et in terra pax hominibus” en “Domine Deus, Agnus Dei”, waarin het koor instemt met de smeekbede van de solist;
• Ook Vivaldi: het ontroerende door de mezzo gezongen “Cum dederit” uit Nisi Dominus, naar psalm 126;
• Het bijna onbarmhartige “Dies Irae”: dag van de toorn, in niet alledaagse maar aangrijpende zetting van Ildebrando Pizzetti (1880 – 1968);
• “Hor che’l ciel e la terra” (aarde en hemel zwijgen) van Claudio Monteverdi (1567 – 1643) op een tekst van Petrarca (1304 -1374), waarin de pijn en verwarring wordt bezongen die de liefde kan aanrichten;
• Dat vrouwen en mannen van elkaar verschillen en nogal uitgesproken ideeën over elkaar hadden (en hebben) brengt de 17e eeuwse dichter Michelangelo Buonarroti il Giovane (1568 –1646, achterneef van de bekende beeldhouwer en schilder) tot uitdrukking in 2 teksten: “het koor van de ongelukkig gehuwde vrouwen” en “het koor van de ongelukkig gehuwde mannen”. Middeleeuwse satire die op verrassende wijze is getoonzet door componist Luigi Dallapiccola (1904 – 1975).