400 jarig bestaan van het “Rouwbord”

RouwbordOp 22 juli 2016 is het 400 jaar geleden dat Joseph van Arnhem overleed. Aan hem is het stenen rouwbord gewijd dat nu aan de noordmuur van het schip in de Oude Jan hangt. Joseph was de zoon van landrentmeester Jan van Arnhem die op Overhagen resideerde.
De familie Van Arnhem had een grafkelder in het toenmalige gothische koor van de Oude Jan. Het rouwbord zal oorspronkelijk in het koor hebben gehangen.
Net zoals enkele andere adellijke families, zoals de heren van Rosendael en die van Biljoen en Overbeek, beschikte de familie Van Arnhem tot aan de Reformatie over een een grafkelder om overledenen bij te zetten.

 

 

 

In 1616 had de Oude Jan nog zijn grootste omvang (qua bouwvolume). Het schip was rond 1396 uitgebreid met het zojuist genoemde gothische koor, dat een kleiner romaans koor verving. Waarschijnlijk rond 1400 werd de zijkapel tegen de kerk aangebouwd. De kapel en de kerk bleven van elkaar gescheiden door de gesloten noordmuur van het schip. In de kapel stond het altaar voor deze muur opgesteld.

In 1616 hadden alle vier de bouwdelen van de kerk – toren, schip, koor en kapel – een eigen dak. Het dak van het koor was hoger dan die van het schip en de kapel had – net als in de huidige situatie – een eigen dakvorm.

Dit karakteristieke daklandschap van de Oude Jan ging in vlammen op in 1629. De aanleiding hiervoor was het beleg van ’s Hertogenbosch door stadhouder Frederik Hendrik van Nassau. Bij een afleidingsmanoeuvre van Spaanse troepen op de Veluwe – met de bedoeling om Frederik Hendrik bij Den Bosch weg te lokken – werden veel huizen en boerderijen in Velp én de Oude Jan in de as gelegd.

Bij de herbouw werd er een aaneengesloten daklijn gemaakt waar koor en kapel ook onder vielen. Dit is het beeld dat ongeveer een eeuw later door Jan de Beijer werd vastgelegd (25 juli 1744, zie foto). Een reproductie van de gewassen tekening van Jan de Beijer is te zien op pagina 18 van de publicatie “Onze Oude Jan” (2014) samengesteld door Martin Idema.